Jom pulihkan hard disk bad sector, not accessible, not formatted dengan HDD REgenerator.

not format
not

Study case: External Hardisk

Adakah anda Pernah mengalami External hard disk yang mengeluarkan Alert seperti di atas?  Biasanya berlaku pada External Hard Disk yang tak dijaga dengan baik misalnya selalu jatuh dan disconnected dari PC tanpa Eject menggunakan Windows Safe Removal.

First of all, mestilah pastikan dahulu Alert di atas muncul bukan disebabkan , USB cable yang rosak atau pun Casing yang Rosak. Kalau sudah comfirm bukan masalah hardware barulah masalah boleh dikaitkan dengan hard disk bad sector atau masalah dalaman hard disk tersebut.

Ada dua cara nak membuatkan Hard disk tersebut boleh di access kembali.

1)Format dan lakukan Hard Disk Recovery. Cara ini pastinya lambat dan membuang masa. selagi anda belum menekan butang “Yes”untuk format. Anda disarankan guna software bernama HDD REgenerator.

2)Menggunakan HDD Regenerator

Download HDD ReGenerator 2011

Make sure anda gunakan yang ada crack dan full version.

Buka program HDD Regenerator. Tampilan nya seperti pada gambar dibawah:

hdd

Click pada “Click here to repair physical bad sectors on damage drive surface directly under Windows (XP, Vista, 7)”

Choose Drive to Process: Pilih hard disk yang bermasalah, Jika anda ada dua hard disk pastikan anda tahu jenama Hard Disk anda yang bermasalah (etc; Hitachi, Western Digital, etc). Kemudian klik “start Process”

Tampilan dibawah akan keluar:

hdd repair

Enter choice nombor 2: Normal Scan (With/Without) repair

Enter choice nombor 1 : Scan and Repair

Seterusnya , tunggu sehingga prosess scanning dan Repair habis.

scanning

Proses berlangsung tergantung pada kerosakan hard disk anda, jika banyak bad sector jadi agak lama sedikit untuk di repair. Ia memakan masa antara 3 – 4 jam tapi hasilnya hard disk anda akan kembali pulih seperti biasa dan tiada lagi alert seperti mengkehendakkan anda format Hard Disk tersebut.

移动设备快速阅读本文:Jom pulihkan hard disk bad sector, not accessible, not formatted dengan HDD REgenerator.
            请扫描二维码  -->

Incoming search terms:

8 thoughts on “Jom pulihkan hard disk bad sector, not accessible, not formatted dengan HDD REgenerator.”

  1. salam
    tumpang tanya..adakah cara ni berkesan untuk external hard disk?sy dah cuba buat cara ni tp external langsung tak di detect…macam mana ye?
    terima kasih..

  2. sepatutnya external harddisk lagi boleh, dia akan detect keseluruhan hardisk tanpa partition contohnya kalau model hitachi 320GB , kalau tak detect mungkin ada masalah hardware la kot, USB, komponen electronic dia masalah kot, kalau tak sepatutnyya ok jer

  3. assalamualaikum

    Tuan saya menghadapi masalah di atas..dengan menggunakan cadangan tuan ini adakah external hard disc saya dapat diselamatkan?

    wassalam

  4. cubalah, kalau hdd regenerator ni dapat detect HD anda, anda cuba scan dan repair untuk bad sector. Kalau mmg hd anda masih elok dan mmg ada kerosakan bad sector, anda akan lihat lah berapa byk bad sector yg direpair semula, bila selesai maka HD anda boleh dapat digunakan.

    Saya ada kes ke2, HD saya menunjukkan tanda tanda kerosakan bila tak dapat detect di komputer running Windows 7, saya cuba gunakan HDD Regenerator, , software ni dapat detect HD saya tapi bg ridiculous info, HD sy sepatutnya cuma320GB tapi software ni xdpat display maklumat HD sy ni sbb HD saya ni dah rosak, dia dispalay samapai 10000TB dan HD ni adalah HD yg sama dengan HD yg diceritakan dalam artikel diatas model Western Digital. HD ni mmg dah bermasalah dr mula, dulu dulu slalu hadapi HDD not formatted dah hampir 4 tahun akhirnya rosak dan tak dapat dipulihkan dengan software, maybe hardware part yg rosak.

  5. salam. saya dah lalui proses pilih hdd. saya pilih hdd yg nak repair tu. lepastu dia apear satu window yg blank dan say please wait! adakah kita akan lalui proses ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>