Sejarah kewujudan dan penciptaan kucing dalam Islam

M cat marked muezzaFoto: Dipercayai  Tanda ‘M’ yang terdapat di kebanyakan dahi kucing   adalah tanda 4 jari Rasullullah (S.A.W) ketika mengusap dahi kucingnya, Muezza dan ia kekal di semua keturunan kucing.

Cerita kewujudan kucing

Terdapat tradisi atau cerita yang mengatakan pada zaman nabi Nuh (A.S)  syaitan  muncul dalam bentuk babi hutan liar dan masuk ke dalam bahtera yang dipanggil Safina dalam bahasa Arab. Dalam beberapa malam, Babi hutan telah membuat kekacauan di dalam bahtera dan setiap kali Nabi Nuh (A.S) pergi membaiki bahtera. Ketika sedang membaiki bahtera  Nabi Nuh (A.S) terpotong ibu jari nya dan dari titisan darah beliau yang diberkati,  Allah telah mencipta seekor Singa, maka keesokan harinya Singa itu datang untuk berkhidmat kepada Nabi Nuh (A.S) untuk melindungi bahtera itu. Lewat malam itu apabila syaitan datang dalam bentuk babi hutan liar dan syaitan cuba untuk melampirkan bahtera supaya menyebabkan lebih banyak kekacauan, tetapi sebaliknya Singa  telah berjaga jaga dan menghentikan kekacauan pada malam itu, babi hutan tadi terbersin, dan tiba-tiba tikus dilahirkan dari muncung babi liar, tikus melompat ke atas lantai dan mula menggigit papan kapal, tetapi singa juga bersin dan dari bersin singa, kucing dilahirkan dan kucing segera menghalau  tikus tanpa teragak-agak. (diambil dari ‘legenda Islam: sejarah wira, para wali dan nabi-nabi Islam’ By Jan Knappert)

Terdapat satu lagi cerita yang sama bahawa bahtera kapal telah dipenuhi dengan najis penghuni kapal dan babi diwujudkan untuk memakan bahan buangan dan najis haiwan. Sejumlah besar tikus juga dilihat  dalam bahtera. Tikus memakan semua makanan penghuni bahtera dan memenuhkan Kapal dengan najis. Nabi Nuh (A.S) telah menyentuh  tangannya ke atas belakang badan singa, dan singa dengan serta-merta bersin, sepasang kucing di lahirkan dan kucing mula menyerang tikus-tikus.

Juga terdapat tradisi bahawa baki tanah liat yang tertinggal yang telah digunakan untuk memcipta Nabi Adam, telah digunakan untuk mewujudkan Unta. (diambil dari ‘legenda Islam: sejarah wira, para wali dan nabi-nabi Islam’)

Terdapat rujukan mengenai salah satu Unta tertentu yang diberkati dan telah disebut dalam cerita Nabi Salleh dan Kaun Thamud didalam Al-Quran  yang mahu melihat unta diciptakan dari Batuan, jadi dari batu besar yang bergerak dan berpecah dan dari dalamnya datang seekor  unta betina  yang mengandung dan tidak lama lagi bakal untuk melahirkan anak dan juga cerita mengenai Nabi Isa ibn Maryam dengan  Kebenaran Allah mencipta burung dari tanah … ‘Aku telah datang kepada kamu dengan membawa satu tanda (mukjizat) dari Tuhan kamu, bahawa aku mencipta  kamu dari tanah liat, satu lakaran  burung, dan bernafas di dalamnya, dan ia menjadi seekor burung dengan izin Allah … (Al-Quran Surah Imran -3:49)

Peraturan umum Ilahi bagi alam iaitu hanya manusia dan Jinnah akan diterima di Syurga sebagai gantian bagi amal baik mereka. Semua haiwan akan bertukar kepada karat sebagai menuruti Perintah Allah. Walau bagaimanapun, ada berita baik untuk beberapa haiwan tertentu yang akan dibenarkan masuk ke dalam Syurga kerana kemuliaan dan persahabatan dengan orang-orang yang mulia. Di mana anjing milik Ashab-e-Kahaf, Biri Biri Nabi Ismail, ikan paus yang diberkati yang membawa Nabi Yunus,  Unta Nabi Salleh, keldai Nabi Uzair dan Buraq Nabi Muhammad (sallallahu Alaihi Wasallam). (ref: Rooh-ul-Ma’ani jld.2, halaman 261) (Dan Allah lebih mengetahui keatas haiwan lain)

Kucing yang menyelamatkan Shaykh Sufi
Beribu-ribu cerita Sufi tentang kucing; cerita-cerita yang indah seperti kucing di Madrasah Shaykh Ashraf , yang membantu guru-guru untuk membawa perintah ke sekolah, juga mengorbankan dirinya  demi  murid-murid, juga Kisah dongeng  sufi dari Baghdad , Syeikh Abu Bakar al-Shibli (d. 945) yang dilihat oleh seorang daripada kawan-kawannya di dalam mimpinya apabila dia meninggal dunia, dia  bertanya kepada al-Shibli apa yang Allah telah  lakukan kepadanya, dia berkata bahawa dia telah dijamin masuk ke syurga, tetapi telah ditanya oleh Allah jika dia tahu sebab untuk keberkatan ini. Shaykh Shibli menyebut satu persatu semua kewajipan agamanya tetapi tiada satupun tindakannya telah selamatkan dia. Akhirnya Allah bertanya kepadanya, ‘Adakah kamu masih ingat pada hari yang sejuk di Baghdad apabila ia turun salji dan kamu telah berjalan dengan  memakai kot dan apabila kamu melihat anak kucing kecil yang menggigil kesejukan, dan kamu mengambil dan meletakkan ia  di bawah kot hangat kamu? Demi anak kucing itu , Kami telah memaafkan kamu.

Kucing yang sangat sinonim di kalangan umat Islam:
“Nampaknya dari hari-hari awal orang-orang Arab telaah memelihara kucing sebagai haiwan kesayangan. Jika tidak, kita tidak boleh faham mengapa balu (mengikut satu sejarah awal) (saw) muda Nabi Muhammad saw, Saidatina Aisyah R.A, apabila mengadu bahawa setiap orang telah tinggalkannya dan Aisyah menambah: ‘malah kucing juga telah meninggalkan saya keseorangan ‘. “Berbeza dengan tamadun lain, “kucing bersahabat dengan kebanyakan umat Islam … dari suri rumah kepada seorang ulama besar, mereka disayangi, bukan hanya untuk keindahan atau keanggunan mereka tetapi juga untuk tujuan praktikal. Sebagai contoh, para cendekiawan Islam menulis puisi untuk kucing kerana kucing melindungi buku berharga mereka daripada diserang oleh haiwan seperti tikus.

Dari manakah ini kasih sayang dan persefahaman ke atas kucing datang?
Kucing kegemaran Nabi Muhammad s.a.w, Muezzah
Rasulullah (S.A.W) menasihati orang ramai untuk melayan kucing mereka sebagai sebahagian daripada ahli keluarga mereka, dan dengan ini, dia memaksudkan untuk memberi penjagaan yang baik kepada mereka. Bukan sahaja dengan kata-kata, tetapi perbuatan. Rasulullah adalah contoh yang terbaik. Tingkah laku dan teladan ini menjadi begitu popular sehingga menjadi cerita-cerita sepanjang masa.

Salah satu yang cerita-cerita yang paling terkenal tentang kucing adalah Muezza, kucing kegemaran Rasulullah (S.A.W), menceritakan ketika panggilan azan telah dilaungkan, Rasulullah (S.A.W) pergi untuk mengambil salah satu jubahnya, beliau mendapati kucingnya tidur di salah satu daripada lengan jubahnya. Tidak mahu mengganggu kucing itu, dia memotong satu lengan jubahnya dan membiarkan kucingnya  tidur. Apabila Rasullullah (S.A.W) kembali, Muezza bangun dan sujud kepada Nabi Muhammad dan sebagai balasan dia mengusap Muezza tiga kali. Legenda yang lain berpendapat bahawa tanda ‘M’  pada dahi kucing betina  itu (Muezza) telah dicipta oleh nabi sebagai  tanda dia  mengusapkan tangannya dengan lembut di dahi kucing kesayangannya.

Dipercayai juga bahawa apabila Rasulullah (S.A.W) memberi khutbah dalam rumahnya, beliau sering  memegang Muezza dalam pangkuannya dan beliau juga minum air yang sebelumnya telah diminum oleh kucingnya itu. Beliau juga berwuduk dari air yang sama yang telah diminum oleh kucing. Beliau seolah-olah melayani kucing itu dengan cara yang sama seperti pencinta kucing lakukan di hari ini tetapi walaupun begitu pencinta kucing hari ini mungkin akan berfikir dua kali tentang hal meminum  air yang sama yang telah telah diminum oleh kucing kerana takut transmisi penyakit daripada air liur kucing (tetapi lihat di bawah).

Adalah dipercayai bahawa anda tidak akan mengalami kemudaratan jika anda minum   air lebihan kucing dengan syarat tidak ada kekotoran yang dilihat di dalam mulut kucing. Dalam cerita yang lain dari hadith, telah dinyatakan bahawa apabila seekor kucing telah memakan puding yang diletakkan dilantai semasa seseorang sedang mengerjakan solat, apabila selesai solat, orang itu memakan puding   bermula dari bekas gigitan kucing dan Rasulullah (S.A.W)) berkata ini adalah tidak mengapa kerana kucing itu tidak najis dan “ia salah satu daripada orang-orang yang  berkeliling  di kalangan kita”

Abu Hurairah – Bapa Kucing
Abu Hurairah, terkenal sebagai sahabat Rasulullah (S.A.W) dan perawi utama kata-kata beliau. Telah diberikan nama samaran Abu Hurairah (bapa kucing) oleh Rasulullah (S.A.W) kerana menyelamatkan seekor anak kucing yang kesejukan dan meletakkan anak kucing itu didalam jubahnya untuk menghangatkan anak kucing tadi. (“Cat” adalah perkataan berasal dari perkataan Arab qit / Hirra tetapi kucing jantan kecil dipanggil Hurairah,  Dalam bahasa Arab, hirra bermakna kucing dan Huraira bermaksud satu anak kucing.)

Juga Lagenda mengatakan bahawa sebab Rasulullah (S.A.W) mengasihi kucing kerana nyawanya pernah diselamatkan oleh seekor kucing.  Seekor Ular  telah  masuk ke dalam lengan beliau dan tidak mahu pergi. Seekor kucing telah dipanggil dan meminta ular menunjukkan kepalanya untuk menghalaunya keluar. Apabila ular itu akhirnya muncul, kucing itu menerkam ke kepala ular dan membawa ia keluar dari lengan baju.

Terdapat juga legenda mengenai perkara ini di mana kucing menyelamatkan nyawa Rasulullah (S.A.W) dari ular yang boleh membawa maut. Kisah ini diriwayatkan oleh Annemarie Schimmel seperti berikut: “Terdapat banyak variasi cerita bagaimana Abu Hurairah, yang sentiasa membawa kucing di dalam begnya, suatu hari, kucingnya telah menyelamatkan nyawa   Rasulullah (S.A.W) dari ular yang menjijikan, setelah diselamatkan Rasulullah (S.A.W) mengusap kucing itu didahinya, Oleh itu tanda empat jari nabi masih kelihatan di empat garisan gelap  di kebanyakan dahi kucing (Tanda ‘M’) dan kerana Tangan Rasulullah (S.A.W) pernah mengusap bahagian belakang kucing, kucing tak pernah jatuh dari atas belakang badan mereka”. (A. Schimmel, mentafsirkan ayat-ayat Allah, Albany, NY, 1994)

Kucing itu adalah haiwan yang bersih dan menurut riwayat hadis yang sahih, seseorang boleh membuat wuduk untuk sembahyang dengan air yang sama telah di minum kucing. Namun,  sesetengah orang pada masa kini telah menentang tradisi Nabi dengan mengambil amalan-amalan jahat seperti mendera dan meracuni  kucing.

Dalam Islam, hukuman bagi apa-apa tindakan seperti itu adalah  pedih. Islam memberi tempat yang istimewa untuk kucing sebagai makhluk yang dicintai dan dihargai, dan mendera kucing dilihat sebagai dosa yang serius. Al-Bukhari melaporkan sebuah hadis mengenai seorang wanita yang mengurung kucing, enggan untuk memberi makan dan tidak melepaskannya supaya ia boleh mencari makan sendiri. Rasulullah (S.A.W) berkata bahawa hukuman keatas wanita itu pada hari kiamat adalah penyeksaan dan Neraka.

Terdapat banyak rekod  kasih sayang Rasulullah (S.A.W) untuk kucing dan hubungannya dengan mereka. “Kesukaan Rasulullah (S.A.W) kepada kucing sering disebut sebut, dan sama ada sahih atau tidak hadith yang menyatakan bahawa ‘Sayang kucing adalah sebahagian daripada iman’ , ia telah mencerminkan perasaan umum terhadap haiwan   kecil ini.”

Terdapat juga banyak testimoni mengenai banyak haiwan lain di dalam Islam seperti kuda, unta, lebah, semut dan juga lalat. Pada dasarnya, kehidupan Rasulullah (S.A.W) adalah melalui pemahaman terhadap Al-Quran itu sendiri. Terdapat beberapa ayat-ayat yang berkaitan dengan haiwan dan rujukan tentang tanggungjawab  manusia yang mendominasi   dunia ini terhadap isi kandungannya yang termasuk keseimbangan, keadilan, rahmat dan banyak lagi kandungan moral. Untuk menunjukkan belas kasihan kepada haiwan adalah sebahagian daripada keimanan dalam Islam. Nabi Muhammad mengajar untuk menyayangi  semua ciptaan Tuhan.

Adalah dipercayai bahawa anda tidak akan mengalami kemudaratan jika anda minum air lebihan kucing  dengan syarat tidak ada kekotoran yang dilihat di dalam mulut kucing. Dalam cerita yang lain dari hadith, ia dinyatakan bahawa apabila kucing memakan puding yang diletakkan dilantai ketika seseorang sedang   mengerjakan solat, orang yang bertanggungjawab ke atas puding telah  memakan dari tempat  yang telah dimakan kucing dan Rasulullah (s) berkata ini adalah tidak mengapa kerana kucing itu tidak najis dan “salah satu daripada orang-orang yang berkeliling di kalangan kita”.

Rasullullah pernah berwuduk (wudhu) untuk solat dari periuk air. Seekor kucing melintasi dan memandang  ke arah   periuk air dengan pandangan yang dahaga. Nabi menyedari   bahawa kucing itu sangat dahaga, jadi dia berhenti wuduk (wudhu) dan meletakkan periuk air itu berdekatan kucing. Hanya selepas kucing itu telah benar-benar lega dari kehausan setelah meminum air dari periuk itu, barulah Nabi meneruskan wuduk (wudhu).

Beberapa Hadis Lain
Anas berkata, “Rasulullah saw, semoga Allah merahmatinya dan memberinya damai, melarang mengikat haiwan supaya mereka boleh ditembak dan dibunuh.”
[Setuju ke atas] Riyad as-Salihin (The Meadows of the Righteous)

“Sesungguhnya orang-orang yang baik hati dan bertimbang rasa kepada makhluk Allah, Allah memberi kebaikan dan kasih sayang-Nya kepada mereka dan berbuat baiklah kepada makhluk di muka bumi supaya Allah boleh berbuat baik kepada anda.” Hadis – Abu Dawud dan Tirmidhi

Rasulullah saw berkata, “Seorang wanita telah diseksa dan dimasukkan ke dalam Neraka kerana seekor kucing yang dia telah dikunci sehingga ia mati kelaparan.” Rasulullah berkata, “(Allah lebih mengetahui) Allah berkata (kepada wanita), ‘kamu tidak memberi ia makan dan minum apabila ia dikunci, juga tidak anda membiarkan ia bebas untuk makan serangga yang ada di bumi.” “Hadis – Bukhari 3:553, Riwayat ‘Abdullah bin’ Umar [Juga dalam Muslim, Riwayat Abu Huraira]

Yahya yang berkaitan dengan saya dari Malik dari Ishaq ibn Abdullah ibn Abi Talha dari Humayda binti Abu Ubayda ibn Farwa bahawa mak cik disebelah  ibu beliau, Kabsha binti Kab ibn Malik, yang juga isteri kepada anak Abu Qatada al-Ansari, memberitahunya bahawa pernah sekali Abu Qatada melawat dan dia menuangkan sedikit air untuk Abu Qatada melakukan wuduk. Ketika itu kucing datang untuk minum air tersebut, jadi dia menolak bekas air itu ke arah kucing untuk membiarkan ia minum. Kabsha menyambung, “Dia Nampak saya melihat dia dan berkata, ‘Apakah kamu merasa hairan, anak perempuan saudaraku?’ Saya berkata, ‘Ya’. Beliau menjawab bahawa Rasul Allah, semoga Allah merahmatinya dan memberinya keamanan, berkata, kucing adalah suci. Mereka bergaul dengan anda. “

Yahya berkata bahawa Malik berkata, “Tidak akan ada  keburukan melainkan jika seseorang itu melihat kekotoran di mulut kucing.”

Dawud ibn Salih ibn Dinar at-Tammar memetik ibunya sebagai berkata bahawa perempuan simpanan nya menghantar sedikit  puding  (harisah) kepada Aisha yang sedang mendirikan solat. Dia member isyarat kepada saya untuk meletakkan ke bawah. Kucing datang dan memakan sebahagian daripadanya, tetapi apabila Aisha selesai  solat, dia makan pudding itu tadi dari tempat di mana kucing itu telah makan. Beliau menyatakan: “Rasulullah saw berkata:” Ia tidak najis: ia adalah salah satu dari orang-orang yang berkeliling di antara kamu. Beliau menambah: “Aku melihat Rasulullah berwuduk daripada air yang telah diminum kucing.

Hadis – Dawud, Riwayat Jabir ibn Abdullah  Nabi melarang pembayaran bagi kucing.

Islam mengajar umat Islam berkaitan perhubungan  dengan kucing:

  1. Kucing itu tidak harus dijual untuk wang atau diperdagangkan.
  2. Air liur kucing tidak berbahaya melainkan jika kucing mempunyai “kekotoran kelihatan” di dalam mulut
  3. Umat Islam adalah bebas untuk hidup dengan kucing tetapi mereka perlu menjaga  kucing dengan baik, menyediakan kucing dengan air dan makanan yang cukup dan memberikan “masa perayauan” (kebebasan untuk bergerak)

Islam mengajar umatnya untuk memelihara kucing dengan baik dan  kucing adalah makhluk yang dihargai dan disayangi. Mendera kucing dianggap sebagai dosa yang kejam  dalam Islam dan boleh membawa kepada hukuman sebagai cerita wanita yang menzalimi  kucing dan dia dimasukkan ke neraka sebagai  hukuman.

Sumber Artikel: sorry, lost track, will update later

Terjemahan: cybertroy.com

移动设备快速阅读本文:Sejarah kewujudan dan penciptaan kucing dalam Islam
            请扫描二维码  -->

cybertroy

IT Enthusiasist, Blogger, Electronic Geek

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle Plus