Jom lajukan Speed Internet Broadband, Wifi dengan OpenDNS dan Softwares

P/S: Selain dari Open DNS, lain lain DNS dan softwares saya belum mengujinya, jadi terpulang pada anda untuk mencuba atau pun tidak. Saya akan update daripada masa ke semasa jika telah mencuba software software di atas. Ada lagi kaedah seperti Tunelling juga dapat mempercepatkan koneksi internet, tetapi ia agak rumit. Jadi saya postpone lah dulu. hihi

Update on 12/12/2010

So far dah guna open DNS for about 1 month and less. Dan aku guna Celcom Broadband so far masa BandWidth Broadband masih belum exceed memang laju giler lah. So bila Download / Upload transfer tinggi, Bandwidth pun cepat habis, lagi lagi aku ni kaki torrent dan warez. It’s about 20 days to  exceed limits tetapi Celcom cuma slowkan Upload / Download transfer for so far works antara 0-100 kbps. So maybe OpenDNS ni satu kelebihan bagi yang menggunakan Unlimited Service macam Streamyx or else. Jangan lupa gunakan fasterfox juga bagi pengguna Mozilla, membantu untuk load ke website yang pernah di buka dengan lebih laju dari biasa dengan sistem ‘cache’. Have fun!

  • Menggubah setting bandwith Pada windows

Refer Article : Speed Up Internet Browsing

  1. Klik Start
  2. Klik Run
  3. Ketik gpedit.msc
  4. Kemudian klik Ok
  5. Klik Administrative Templates
  6. Kemudian Klik Network
  7. Klik QoS Packet scheduler
  8. Kemudian klik Limit Reservable Bandwidth
  9. Dan setelah terbuka ubah setting menjadi Enable
  10. Kemudian ubah Bandwidth Limitnya menjadi 0
  11. Klik Apply,ok
  12. Kemudian keluar dan Restart komputer
  • Gunakan DNS dari OpenDNS untuk melajukan speed internet connection anda juga membuka web yang di block oleh ISP anda tetapi bukan yang di blok melalui computer anda.

Bagi yang menggunakan Static IP Address;

  1. Klik Start
  2. Klik Control Panel
  3. Pilih Network & Internet Connection
  4. Klik Network Connection
  5. Klik Kanan Local Area Connection pilih Properties
  6. Pilih Internet Protocol (TCP/IP) kemudian Klik Properties
  7. Klik Use Following DNS Server
  8. Isi Preferred DNS Server dengan angka : 208.67.222.222
  9. Isi Alternate DNS Server dengan angka : 208.67.220.220
  10. Kemudian Klik OK

Bagi pengguna Broadband dan Wifi yang menggunakan Dynamic IP Address atau Auto Detect IP Address seeloknya anda mendaftar di http://www.opendns.com dengan plan Basic yang percuma.

Setelah mendaftar, ikut segala arahan dan setting, Download software OpenDNS Updater ver2.2.1. Dengan software ini anda tidak perlu lah sentiasa mensetting kan semula DNS anda yang kembali kepada asal setiap kali PC anda ‘disconnect’ dari Internet.

Okay cara cara nak mendaftar dan segala setting boleh anda ikuti di laman web ini.

Dan juga pastikan di Advance setting, tick pada ‘Enable Dynamic IP ‘ . Boleh ikuti arahannya di sini

Download OpenDNS Updater ver2.2.1

Windows: Download Windows Client
Mac : Download Mac Client
Linux : Download DDClient

ScreenShot003

Okay nilah hasil nya setelah guna OpenDNS, oleh sebab ditempat saya tiada line 3G so speed biasa tanpa Open DNS biasanya Cuma 0kbps – 100kbps jer. Tapi lepas pakai OpenDNS, speed paling tinggi boleh dicapai 300kbps tapi tak constant la, speed akan turun naik. So far puas hati. Download torrent pun boleh cecah 30 kbps. Dengan menggunakan OpenDNS ni, Website yang telah diblock oleh ISP anda akan boleh di akses. Disini saya maksudkan website yang di blok oleh service provider anda seperti (Maxis, Telekom, Universiti) dan bukannya website yang anda blok sendiri di computer anda.

  • Menggunakan Cache pada setting Web Browser anda

Cache sebenarnya berfungsi supaya browser yang kita gunakan tidak perlu lagi me load file-file yang sebelumnya sudah kita download (web yang pernah kita kunjungi,  dengan cara ini kita harus menyimpan cache secara besar bergantung kepada saiz hard disk anda.

Ada beberapa konfigurasi yang di perlu dilakukan sebelum menggunakan fungsi cache di browser anda:

  1. Klik tool pada menu internet explorer, klik internet options
  2. Pada tab connection, klik LAN Settings
  3. Tick pada  Proxy Server, dan isikan Address “127.0.0.1″ & set port, “8080”
  4. Klik ok
  5. Pada tab advanced, lihat pada tree HTTP 1.1 settings, beri tanda centang :
  6. – Use HTTP 1.1
  7. – Use HTTP 1.1 through proxy connection
  8. Klik ok

Bagi yang menggunakan internet melalui akses dial-up, cara settingnya :

  1. Klik tool pada menu internet explorer, klik internet options
  2. Pada tab connection, frame Dial-UP and Private Network Settings, klik Settings
  3. Tick pada Proxy Server, isikan Address “127.0.0.1″ & set port,  “8080″
  4. Klik ok
  5. Pada tab advanced, lihat pada tree HTTP 1.1 settings, tick:
  6. – Use HTTP 1.1
  7. - Use HTTP 1.1 through proxy connection
  8. Klik ok

Bagi yang pakai mozilla firefox ada juga settingannya di Menu Tool, Sub menu Option, Network connection, klik setting, Proxy Server diberi tanda centang, isikan Address “127.0.0.1″ & set port tool ini, misal “8080″ dan klik ok.

  • Menggunakan Softwares
  • Jika menggunakan Browser Firefox gunakan add on Fasterfox, boleh di download di sini.

Fasterfox adalah sebuah add on yang berfungsi untuk mempercepat connection dengan mengoptimumkan network dan cache browser. Fungsi dari cache adalah untuk menyimpan data sementara dari website yang kita kunjungi, sehingga ketika kita membuka kembali website tersebut proses loading-nya akan lebih cepat kerana datanya telah disimpan di cache.

Beberapa optimasi yang dapat dilakukan oleh fasterfox adalah: HTTP pipelining, Memory caching, Disk caching,DNS caching,FastBack caching.

  • Software Onspeed 6.0.9 , software ini boleh meningkatkan kecepatan internet anda hingga 10 kaliganda. Tapi saya belum cuba lagi sebab belum jumpa crack untuk password dan username untuk menggunakan software ini.
  • Flash Speed 200%, software ini menukar setting windows unruk mengoptimumkan kelajuan internet anda sehingga 200%, Download Flash Speed 200%
  • CFosSpeed, Tool ini Untuk Mempercepat Akses Internet , Download CfosSpeed
  • Dsl Speed, Optimize DSL Speed to max, Download DSL Speed
  • Internet Turbo, Software untuk meningkatkan kecepatan internet, Download Internet Turbo
  • Modem Boster, Software untuk mempercepat kinerja Modem, Download Modem Boster

  • FullSpeed2.7, Meningakatkan kelajuan broadband, juga mempercepatkan proses Downloading, web page loading dsb.
  • Menggunakan DNS Luar:

DNS Open DNS

  • 208.67.222.222
  • 208.67.220.220

DNS Google

  • 8.8.8.8

*8.8.4.4

DNS ScrubIt

  • 67.138.54.100
  • 207.225.209.66

DNS DNSadvantage

  • 156.154.70.1
  • 156.154.71.1

DNS vnsc-pri.sys.gtei.net

  • 4.2.2.1
  • 4.2.2.2
  • 4.2.2.3
  • 4.2.2.4
  • 4.2.2.5

* 4.2.2.6

Verizon (Reston, VA, US)

  • 151.197.0.38
  • 151.197.0.39
  • 151.202.0.84
  • 151.202.0.85
  • 151.202.0.85
  • 151.203.0.84
  • 151.203.0.85
  • 199.45.32.37
  • 199.45.32.38
  • 199.45.32.40
  • 199.45.32.43

GTE (Irving, TX, US)

  • 192.76.85.133
  • 206.124.64.1

One Connect IP (Albuquerque, NM, US)

  • 67.138.54.100

OpenDNS (San Francisco, CA, US)

  • 208.67.222.222
  • 208.67.220.220

Exetel (Sydney, AU)

  • 220.233.167.31

VRx Network Services (New York, NY, US)

  • 199.166.31.3

SpeakEasy (Seattle, WA, US)

  • 66.93.87.2
  • 216.231.41.2
  • 216.254.95.2
  • 64.81.45.2
  • 64.81.111.2
  • 64.81.127.2
  • 64.81.79.2
  • 64.81.159.2
  • 66.92.64.2
  • 66.92.224.2
  • 66.92.159.2
  • 64.81.79.2
  • 64.81.159.2
  • 64.81.127.2
  • 64.81.45.2
  • 216.27.175.2
  • 66.92.159.266.93.87.2

Sprintlink (Overland Park, KS, US)

  • 199.2.252.10
  • 204.97.212.10
  • 204.117.214.10

Cisco (San Jose, CA, US)

  • 64.102.255.44
  • 128.107.241.185

移动设备快速阅读本文:Jom lajukan Speed Internet Broadband, Wifi dengan OpenDNS dan Softwares
            请扫描二维码  -->

cybertroy

IT Enthusiasist, Blogger, Electronic Geek

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle Plus